Gitte Lund

Æteriske olier er noget af det klogeste, naturen har skabt.
De fleste af os forbinder æteriske olier med naturlig parfume. Men deres duft er kun toppen af isbjerget. Sandheden om olierne er, at de består af hundredevis af molekyler, som hver har deres funktion og effekt.
De æteriske olier er – i sin essens – naturlig kemi.
Så potent og effektiv kemi, at vi mennesker igennem flere århundreder har brugt enorme ressourcer på at kopiere og kunstigt fremstille tilsvarende i medicinal- og skønhedslaboratorier verden over.
Naturen er klog – og de æteriske olier er noget af det klogeste, den har skabt.
 
Hvad er æteriske olier?
Æteriske – eller essentielle –  olier er planteudtræk, som udvindes fra forskellige lægeplanter, blomster, træer, rødder og bark. Olierne spiller en central rolle i planteriget, da deres primære opgave er at beskytte, revitalisere, nære og rense planterne.  Og på samme måde kan de spille en vigtig rolle i vores velbefindende og helbred. Olierne gør nemlig sit arbejde uanset hvilken levende organisme de bliver “parret med” (moderplante eller menneske).
Olierne virker på 3 måder:
 

Fysisk:

Olierne, som er planternes immunforsvar, virker ved at støtte kroppen – på samme måde som den hjælper sin plante – til at finde tilbage til en tilstand af indre ligevægt (homøostase). Fra denne tilstand har vores krop de bedste betingelser for at finde naturlig balance og sundhed.
 

Følelsesmæssigt:

Lugtesansen har direkte forbindelse til det center i hjernen, som styrer vores følelser og vores humør. Normalt bruger vi denne forbindelse passivt (fx når vi pludselig husker en særlig person, hvis vi dufter en bestemt parfume). Olierne giver os mulighed for at bruge denne forbindelse aktivt. Dermed kan vi påvirke og støtte vores humør, stemning og følelser i en retning, der gavner os fra situation til situation.
 

Energetisk:

De kloge mennesker er for længst blevet enige om at alting vibrerer med en frekvens, som kan måles i megahertz. Jo mere vital, jo højere frekvens. Bruce Taino, Eastern State University, Washington kortlagde i 1992 at kroppens vibration falder når vi er syge – fra 68-62mhz i en rask krop til 58-42mhz i en krop, der bekæmper sygdom. Pga oliernes høje frekvens kan de hjælpe os med at hæve/fastholde en høj vibration og dermed høj vitalitet i vores krop.
 

Æteriske olier bruges primært - men ikke udelukkende - til:

  • Forbedret søvnkvalitet og beroligelse af sanser, sind og følelse
  • Støtte til immunforsvaret
  • Aromaterapi 
  • At vække sanser og styrke fokus og mentalt klarhed 
  • Hud- og hårpleje
  • Rengøring 
  • Desinfektion
  • Støtte til humør og energi 

Vælg dine olier med omhu:

Når man bruger olierne i terapeutisk sammenhæng (som beskrevet ovenfor) er det altafgørende, at den enkelte olie har præcis den kemiske profil, som den ‘er født med’. Hvis olierne fortyndes eller blandes med giftstoffer bliver de reduceret til duft/parfume og har altså ikke samme effekt på kroppen som rene æteriske olier har.
En absolut kerneværdi i doTERRA er derfor renhed og kvalitet. Derfor tester doTERRA alle partier i både egne og uafhængige laboratorier. For gennemsigtighedens skyld gør de kvalitetrapporter på alle flasker (ikke bare stikprøver) offentligt tilgængelige på www.sourcetoyou.com 
Stikprøver på markedet for æteriske olier har vist, at 80% af alle brands på markedet er urene. Enten fordi man fortynder dem – eller fordi der er spor af giftstoffer, sprøjtemidler osv.  Ingen andre virksomheder lægger deres kvalitetsrapporter frem så systematisk som doTERRA og den offentligt tilgængelige dokumentation viser, at doTERRA med sikkerhed hører til i de 20%.
Om doTERRAs kvalitetsstandard siger Emily Wright, Executive Founder i doTERRA: “When we say that our oils are better than organic, it is because we have the ability to see even the smallest component in each lot of oil. If there is anything contained in the essential oil that was not naturally produced by nature in the plant with nothing added, it is rejected. That’s what I love about our Certified Pure Therapeutic Grade process. We work with the best analytical scientists in the world–nothing gets past them!”